Ansamblis „Benedicamus"

Penktadienis, 2024-04-19, 03:50

Sveiki atvykę! Svečias | RSS | Titulinis | | Registracija | Prisijungti

Titulinis » 2013 » Vasaris » 13 » Šiandien prasideda gavėnia
12:00
Šiandien prasideda gavėnia


  Šiandien, vasario 13 - tą dieną, prasideda gavėnia. Tai laikas, kai mes drauge su Jėzumi išeiname į „dykumą". Gavėnios metu, penktadieniais susilaikome nuo mėsos. Šis susilaikymas vadinasi abstinencija. Pasninkaujame tik tris kartus metuose: pelenų dienoje (t. y. šiandien), didįjį penktadienį, o taip pat per Kūčias. Pasninkas nuo abstinencijos skiriasi tuo, jog pasninko metu ne tik susilaikome nuo mėsos, bet ir valgome mažiau. Jei paprastais penktadieniais tik nevalgome mėsos, tai per pasninką sočiai valgome tik vieną kartą dienoje, o kitus du tik užkandame. Tas reikalavimas sočiai valgyti tik kartą per dieną įpareigoja ne visus katalikus, o tik tuos, kurių amžius yra nuo 18 iki 60 metų. Vadinasi, jaunesni negu 18 ir vyresni negu 60 metų gali valgyti sočiai du ar daugiau kartų per dieną, kaip yra įpratę. Be to, jei kas nors, pavyzdžiui, labai sunkiai dirbantis, ligonis ar besilaukianti, maitinanti kūdikį moteris būtinai turi gerai pavalgyti, tokiu atveju irgi leidžiama sočiai valgyti daugiau negu vieną kartą dienoje. Bet be mėsos. Įsakymas nustatytomis dienomis valgyti be mėsos saisto tik tuos, kurie jau sulaukė 14 metų. Kokia mėsa draudžiama? Šiltakraujų gyvūnų – jautiena, kiauliena, paukštiena, žvėriena ir t.t. Šaltakraujų gyvūnų mėsa leidžiama – galima valgyti žuvį, jūros gėrybes. Galima gerti pieną, arbatą, kavą, sultis. Galima valgyti sriubą, jei ji virta be mėsos. Taip pat nedraudžiama sviestas, grietinė, majonezas, kiaušiniai.
 Yra ir kitas susilaikymas gavėnios metu. Kadangi, tai susikaupimo bei permąstymo metas, savo vidaus ištyrimo laikas, šiuo laiku esame raginami susilaikyti nuo triukšmingų pasilinksminimų, labiau vengti alkoholio. Taip pat esame raginami padaryti pasiryžimus ir jų laikytis visoje gavėnioje. Šie pasiryžimai turėtų būti naudingi mums arba aplinkiniams: pvz.: galime ugdyti savo valią ir atsisakyti ar apsiriboti kažkokių mums mėgstamų pramogų laiko, taip pat galime atidžiau kontroliuoti savo išlaidas ir gavėnios pabaigoje sutaupytus pinigus paaukoti vargšams per caritą, kuris nuolat rūpinasi prieš šventes maistu stokojantiems žmonėms. tai tik keli pavyzdžiai.
 Gavėnia yra maldos laikas. pasistenkime daugiau laiko skirti maldai ir buvimui su Dievu. Kartais gal būt net nekalbėdami, o tik stebėdami jį dykumoje ar kančios metu. Mokykimės iš Jo ištvermės bei semkimės stiprybės.
 Prasmingos gavėnios.
Žiūrėta: 942 | Įdėjo: Administratorius | Reitingas: 5.0/1
Viso komentarų: 0
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai.
[ Registracioja | Prisijungti ]

Tinklalapio meniu

Prisijungti

Paieška

Kalendorius

«  Vasaris 2013  »
SePrAnTrKtPnŠe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Siūlome apsilankyti




Patinka

Balsavimas

Ar dažnai dalyvaujate šlovinimo vakaruose?
Viso atsakymų: 3

Lankomumo skaitiklis


Viso prisijungę: 1
Svečiai: 1
Vartotojai: 0