Ansamblis „Benedicamus"

Penktadienis, 2024-04-19, 17:57

Sveiki atvykę! Svečias | RSS | Titulinis | | Registracija | Prisijungti

Titulinis » 2013 » Kovas » 13 » Trumpai apie konklavą
16:53
Trumpai apie konklavą

(Šv. Petro bazilika ir jos prieeigos pirmąjį vakarą buvo pilnos žmonių, laukiančių pirmojo balsavimo rezultatų)

Šiomis dienomis netylant diskusijomis dėl naujojo Bažnyčios vedlio rinkimų, būtų tiesiog neatleistina ir mums apie tai nepakalbėti. Šių metų vasario 28 dienos vakarą popiežius Benediktas XVI atsistatydino iš savo užimamų, Bažnyčios galvos žemėje, pareigų. Iki Benedikto XVI šio titulo atsisakė dar du pontifikai. Paskutinis iš jų Grigalius XII titulo atsisakė savo titulo 1415 metais.

Po šios žinios Vatikanas ėmė ruoštis naujojo popiežiaus rinkimams, vadinamiems konklava. Konklava nuo seno domino visą krikščioniškąjį pasaulį. Pirmiausia, ko gero dėl to, jog prasidėjus konklavai visi joje dalyvaujantys kardinolai susirenka Vatikane esančioje Siksto koplyčioje. Už šio koplyčios durų kardinolai palieka visą, kas gali daryti jiems įtaką sprendžiant, kas turėtų užimti popiežiaus sostą – palieka ir telefonus, pranešimų gaviklius ir visa, kas leistų kontaktuoti su už durų likusiu pasauliu.

Siksto koplyčioje stovi konklavos dalyvių sostai – krėslai, apmušti raudonu aksomu. Prieš juos stovi stalai su violetinėmis staltiesėmis. Visa balsavimo ceremonija vyksta priešais „Paskutiniojo Teismo" freską, kad ji elektoriams primintų apie tai, jog už savo sprendimus reikės atsakyti prieš Viešpatį.

Prasidėjus konklavai, vyksta balsavimas (pirmąją dieną balsuojama tik kartą). Šis balsavimas yra simbolinio pobūdžio, nes tik išaiškina favoritus. Kiekvieną dieną balsuojama keturis kartus – du kartus ryte ir du – vakare.

Kai visos parengiamosios procedūros būna baigtos, prasideda balsavimas – scrutinium. Per jį kardinolai, pradedant nuo vyriausiųjų amžiumi, eina su savo balsavimo biuleteniais prie altoriaus, kur yra skaičiavimo komisija. Prieš įteikdamas savo biuletenį kiekvienas kardinolas sako priesaiką: „Liudytojas Viešpats Kristus, kuris mane teis, aš pasirinkau vieną, kuris, manau, turėtų būti Dievo numatytas" (Testor Christum Dominum, qui me iudicaturus Est, mane benzolas eligere, quem secundum Deum iudico la debere).

Po balsavimo, atlikus skaičiavimus balsavimo biuleteniai deginami. Balsavimo baigtį lauke susirinkusiems tikintiesiems parodo rūgstančių dūmų spalva. Jei pontifikas neišrinktas – draikosi juodi dūmai. Nuo XXa siekiant išgauti šią dūmų spalvą į biuletenius įmaišoma specialių chemikalų. Iki tol dūmai juodai nusidažydavo nuo medžiagų esančių vaške, kuriuo kardinolai užantspauduodavo savo biuletenius. Vėliau siekiant visiško anonimiškumo balsuojant biuletenių antspaudavimas panaikintas. Išrinkus naują popiežių į dangų pakyla balti dūmai, palydimi varpų skambėjimo.

Naująjį popiežių iš 115 kandidatų tikimasi išrinkti iki šios savaitės pabaigos. Taigi melskime Šventosios Dvasios visiems konklavoje dalyvaujantiems kardinolams, kad išrinktų tinkamiausią būti nauju šventojo Petro įpėdiniu.




(Kaminas yra gerai apšviestas, ir nuolat filmuojamas, kad visi žmonės galėtų pamatyti dūmų spalvą. Pirmą vakarą, jie buvo juodi.)
 

(Šviesiu paros metu kaminas matosi kur kas geriau. Antrą dieną po dviejų rytinių balsavimų dūmai vėl buvo juodi.)
Žiūrėta: 1129 | Įdėjo: Administratorius | Reitingas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai.
[ Registracioja | Prisijungti ]

Tinklalapio meniu

Prisijungti

Paieška

Kalendorius

«  Kovas 2013  »
SePrAnTrKtPnŠe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Siūlome apsilankyti




Patinka

Balsavimas

Ar dažnai dalyvaujate šlovinimo vakaruose?
Viso atsakymų: 3

Lankomumo skaitiklis


Viso prisijungę: 1
Svečiai: 1
Vartotojai: 0