Ansamblis „Benedicamus"

Penktadienis, 2024-03-29, 10:26

Sveiki atvykę! Svečias | RSS | Titulinis | | Registracija | Prisijungti

Titulinis » 2011 » Lapkritis » 22 » Svarbi šventė
02:36
Svarbi šventė


Cecilija – viena iš ankstyvųjų krikščionybės amžių kankinių, mirusi apie 229 metus. Šventąją ji buvo paskelbta V amžiuje. Pasakojama, jog Cecilija atvertė į krikščionybę savo sužadėtinį Valerijoną ir jo brolį Tiburtijų. Po vestuvių ji įtikino savo vyrą duoti santuokinės skaistybės įžadą. Pasak legendos, už tai angelo jie buvo apvainikuoti rojaus rožių ir lelijų vainiku. Cecilija už krikščionių slėpimą bei pamaldų laikymą savo namuose buvo pasmerkta mirčiai uždusinant garais. Ji buvo palaidota Kaliksto katakombose. Ant buvusių Cecilijos namo pamatų Trastavere IX amžiuje buvo pastatyta jos vardo bazilika. Tai turėjo daug įtakos Šv. Cecilijos kulto paplitimui. Šventoji minima lapkričio 22 – ąją. Cecilija yra viena iš šventųjų, kurie minimi mišių kanone.
 Šventosios Cecilijos pasijos trečiajame skyriuje sutinkame keletą sakinių, iš kurių taip pat galima spręsti apie šventosios ryšį su muzika: „Grojant instrumentams, Cecilija giedojo savo širdyje vien tik Dievui:„Te išlieka mano širdis ir kūnas tyri, kad nebūčiau sugėdinta". Šis sakinys sutinkamas Šv. Cecilijos dienos liturgijos antifonose, tik be žodžių „savo širdyje". Pažodžiui aiškinant šį tekstą peršasi išvada, jog Cecilija iš tiesų giedojo, galbūt net pritardama vargonais. Tačiau remiantis išsamesniais tyrinėjimais apie santūrų, kontempliatyvų šventosios charakterį, tokią nuomonę reiktų atmesti. Šventosios požiūris į muzikos instrumentus yra visiškai neigiamas. Cecilija iškelia vidinį giedojimą, kurį aprašė jau Paulius laiške efeziečiams („cantantes et psallentes in cordibus vestris", „giedokite ir šlovinkite savo širdyse"). Jos giedojimas yra grynai dvasinis vyksmas.
 Krikščioniškoje ikonografijoje gausu paveikslų Šv. Cecilijos tema. Kartais ji vaizduojama viena arba su kitais šventaisiais bei angelų apsuptyje. Jos skiriamasis ženklas – portatyviniai vargonėliai, kurie gali būti vaizduojami kaip papuošalas ant kaklo, ar guli prie Cecilijos kojų. Kai kuriuose paveiksluose šventoji laiko vargonėlius rankoje, o vėlesniuose – netgi groja.
Žiūrėta: 1022 | Įdėjo: Grazina | Reitingas: 0.0/0
Viso komentarų: 2
0  
2 Sigita   (2011-11-26 20:52) [Įvesti]
Smagu zinoti, kad kazkas virsuje, ten uztaria zodeli uz giedoreliu smile Sveikinu visus su sia nuostabia svente wink :*

0  
1 Grazina   (2011-11-22 11:40) [Įvesti]
Cecilija tavo tarnaitė Viešpatie,
Kaip bitelė Tau atsidavusi tarnavo.
(žodžiai iš antifonos)

Mieli mūsų Draugai ir Bičiuliai,

Mes, kaip ir Jūs, labai džiaugiamės turėdami tokią nuostabią globėją kaip šv. Cecilija. Šios įstabios globėjos šventėje linkime Jums nepaliauti Aukščiausiojo garbinti giesme, visuomet būti tvirtiems įvairiuose išbandymuose.
Sulaukę tokios gražios šventės labai džiaugiamės, kad galime jungtis bendroje maldoje su visais kurie Aukščiausiąjį garbina giedodami giesmes.

smile smile smile
applause applause applause
angel angel angel

Komentuoti gali tik registruoti vartotojai.
[ Registracioja | Prisijungti ]

Tinklalapio meniu

Prisijungti

Paieška

Kalendorius

«  Lapkritis 2011  »
SePrAnTrKtPnŠe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Siūlome apsilankyti




Patinka

Balsavimas

Ar dažnai dalyvaujate šlovinimo vakaruose?
Viso atsakymų: 3

Lankomumo skaitiklis


Viso prisijungę: 1
Svečiai: 1
Vartotojai: 0